154-IMANTES-1993-1994-1
Uncategorized

Η ιστορία της ξαπλώστρας παραλίας από την εταιρεία ΒΙΟΤΖΑ

 

Μέσα από την πολυετή ιστορία της, από το 1986 έως και σήμερα, ένα και μόνο είδος επίπλων εξωτερικού χώρου, είναι αυτό που μπορεί να συνδεθεί άρρηκτα και να χαρακτηρίσει την εταιρεία ΒΙΟΤΖΑ. Αυτό δεν είναι άλλο φυσικά από την Ξαπλώστρα Παραλίας.

Η εταιρεία ΒΙΟΤΖΑ, πέραν όλων των άλλων επίπλων που διαθέτει στην γκάμα της, έχει ίσως την μεγαλύτερη εμπειρία στον σχεδιασμό και την κατασκευή της ξαπλώστρας παραλίας. Ήταν και θα είναι ένα από τα κυριότερα προϊόντα παραγωγής της.

Στο συγκεκριμένο κείμενο, ακολουθεί μία σύντομη ιστορική αναδρομή των κυριότερων σχεδίων και μοντέλων ξαπλώστρας, που κατασκεύασε όλα αυτά τα χρόνια η ΒΙΟΤΖΑ.

Ξεκινώντας από την νοσταλγική δεκαετία του 80, βλέπουμε κάποια από τα πρώτα σχέδια, κατασκευασμένα από απλό ανοδιωμένο αλουμίνιο, τα οποία εμφανίστηκαν μεταξύ του 1986 και του 1988, σε ένα μικρό βιοτεχνικό κτίσμα που διέθετε τότε η επιχείρηση. Ο χρωματισμός του αλουμινίου ήταν κυρίως χρυσός, όπως επέβαλε η τάση της τότε εποχής. Οι γραμμές ήταν κυρίως καμπύλες, με διάφορες παραλλαγές όπως οι παρακάτω. Χρησιμοποιούνταν κυρίως οι τότε «μοδάτοι» πλαστικοί ιμάντες αλλά και κάποια πρώτα PVC πανιά.

 


Από το 1992, η εταιρεία ΒΙΟΤΖΑ, απέκτησε το πρώτο κτίριο της μονάδας παραγωγής της, που βρίσκεται μέχρι και σήμερα στον Σωματά Ρεθύμνου. Από εκεί άρχισαν να κατασκευάζονται όλο και περισσότερα μοντέλα ξαπλώστρας παραλίας. Η μόδα του χρυσού ανοδιωμένου αλουμίνιου και του ιμάντα συνέχισε με νέες παραλλαγές. Το PVC πανί άρχισε κι αυτό με τη σειρά του να αυξάνεται σε χρήση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρακάτω θα δείτε κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά μοντέλα που παράχθηκαν από το 1993-1995.

 

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές και σημαντικές ξαπλώστρες της εταιρείας ΒΙΟΤΖΑ είναι αυτή της ξαπλώστρας 154, ή όπως είναι πλέον γνωστή με το όνομα ΔΙΑΣ. Άρχισε να παράγεται γύρω στο 1995.

Σίγουρα έχετε ξαπλώσει σε μία από τις συγκεκριμένες ξαπλώστρες με τον ανοδιωμένο σκελετό αλουμινίου και το πανί PVC. Η ποιότητα κατασκευής είναι ο κυριότερος γνώμονας της εταιρείας, κάνοντας την ΔΙΑΣ μια από τις πιο ανθεκτικές ξαπλώστρες στον χώρο της παραλίας. Τα αλουμίνια αρχικά είχαν την κλασσική χρυσή απόχρωση και συνδυάζονταν με έντονα χρώματα σε πανιά PVC αλλά και ιμάντες.


Κοντά στο 1998 υπήρξε μία προσπάθεια συνδυασμού του σώματος της 154 με ξύλο και έτσι προέκυψε για κάποια χρόνιά η παραγωγή της ξαπλώστρας 164.

Επίσης περίπου το 1998-1999 η μονάδα παραγωγής της ΒΙΟΤΖΑ απέκτησε την δυνατότητα να χρησιμοποιεί την ηλεκτροστατική βαφή σε μερικά από τα σχέδια της, όπως στην ξαπλώστρα 124.


Με το πέρασμα των χρόνων και τις αλλαγές των τάσεων, λίγο μετά το 2000, άρχισαν να εμφανίζονται κάποια νέα υφάσματα όπως το PVC που έμοιαζε με Ψάθα. Αυτό ενσωματώθηκε στις περισσότερες ξαπλώστρες της εταιρείας ΒΙΟΤΖΑ, όπως φυσικά και στην ΔΙΑΣ.


Εν τέλει η ΔΙΑΣ ήταν η μοναδική ξαπλώστρα που επικράτησε από τα πολυάριθμα μοντέλα ανοδίωσης που προαναφέρθηκαν και έτσι μετά το 2005 άρχισε σιγά-σιγά να παίρνει την σημερινή της μορφή. Το χρώμα του σκελετού άλλαξε σε ασημί. Τα χρώματα στα υφάσματα PVC ραφής 1X1 πλέον είναι πιο απαλά, με το μπλε να κυριαρχεί στις περισσότερες ελληνικές παραλίες. Τα τελευταία χρόνια, έχουν αρχίσει να επικρατούν και κάποιοι πιο γήινοι ή μοντέρνοι χρωματισμοί, όπως το γκρι, το ανθρακί και το γκρι-μπεζ.

 

Το 2013 ήταν μία κομβική χρονιά για την εταιρεία ΒΙΟΤΖΑ, αφού τότε εισήχθησαν στην παραγωγή, μία πληθώρα από νέα σχέδια ξαπλωστρών, πολλά από τα οποία πωλούνται μέχρι και σήμερα.

Όλα τα νέα μοντέλα της περιόδου αυτής, είχαν κοινό τους χαρακτηριστικό την χρήση της ηλεκτροστατικής βαφής στους σκελετούς της ξαπλώστρας. Αυτό τους προσέδιδε μία μοντέρνα νότα και μία αίσθηση πολυτέλειας, που ξεφεύγει από το κλασσικό ασημί ή χρυσό χρώμα του αλουμινίου. Τα χρώματα τότε κινούνταν περισσότερο σε νίκελ τόνους, ή ακόμη και σε λευκό, αλλά με γυαλιστερή όψη.

Τα υφάσματα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονταν από διάφορες  σειρές PVC με νέες ραφές και μοτίβα. Από αυτήν την περίοδο επικράτησε μέχρι σήμερα μόνο η ραφή PVC 4X4 σε απλούς χρωματισμούς, που βλέπετε πλέον στις περισσότερες ξαπλώστρες της ΒΙΟΤΖΑ.

Χαρακτηριστικές ξαπλώστρες με βασικό υλικό το αλουμίνιο, που πρωτοεμφανίστηκαν το 2013 ήταν η ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 1, η ΣΙΦΝΟΣ, η ΠΑΡΟΣ, η ΤΖΙΑ και η ΑΦΡΟΔΙΤΗ, με τις πρώτες 2 φυσικά να βρίσκονται ακόμη στην γκάμα της εταιρείας.


Μία ακόμη προσπάθεια του 2013 ήταν ο συνδυασμός αλουμινίου και ξύλου στις ξαπλώστρες παραλίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι ξαπλώστρες ΜΥΚΟΝΟΣ και ΣΕΡΙΦΟΣ, με την πρώτη να διατηρείται ως παραγόμενο προϊόν της ΒΙΟΤΖΑ έως και σήμερα, μετά από αρκετές αισθητικές βελτιώσεις.

Μέσα στα επόμενα έτη, τα σχέδια των νέων ξαπλωστρών του 2013 διαρκώς βελτιώνονταν, λειτουργικά και αισθητικά. Φυσικό επακόλουθο μέσα από όλα αυτά τα χρόνια εμπειρίας και μελετών ήταν και η ακύρωση πολλών από τα παραπάνω μοντέλα.

Η ξαπλώστρα ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 2, παραλλαγή της ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 1, εμφανίστηκε το 2015.

 

Η εντυπωσιακή και πρωτότυπη ξαπλώστρα ΕΛΟΥΝΤΑ με το χαρακτηριστικό καμπύλο μπράτσο της, εισήχθη το 2016.

Το 2018 σε μία προσπάθεια να εισαχθεί και πάλι στην γκάμα της ΒΙΟΤΖΑ η ανοδίωση στους σκελετούς αλουμινίου, παράχθηκε η ξαπλώστρα παραλίας ΚΑΛΝΤΕΡΑ, ως συνδυασμός της ΔΙΑΣ και της ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ.

ΚΑΛΝΤΕΡΑ (2018)

Επίσης το 2018, έγινε ο σχεδιασμός δύο νέων μοντέλων με περισσότερο ίσιες γραμμές, έχοντας ως βάση την ΣΙΦΝΟΣ. Αυτές ήταν η  ΣΙΦΝΟΣ 2 και η ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ, με την δεύτερη να διατηρείτε μέχρι και σήμερα στα παραγόμενα προϊόντα της ΒΙΟΤΖΑ.

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ (2018)

Το 2020 σχεδιάστηκε η ξαπλώστρα ΑΝΔΡΟΣ, ως μετεξέλιξη της ΣΙΦΝΟΣ σε στοιβαζόμενη μορφή, αλλά επίσης και ως βελτιωμένη μορφή της παλαιότερης ξαπλώστρας ΠΑΡΟΣ.

Μία ακόμη ξαπλώστρα με ανοδίωση στον σκελετό της, μελετήθηκε το 2020, ως παραλλαγή της ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ 1.

 


Η εντυπωσιακή και χωρίς καμία γωνία ξαπλώστρα NAVE, έκανε την εμφάνισή της το 2020, με το ιδιαίτερο οβάλ σχήμα της. Μία ακόμη πρωτοτυπία σε αυτό το μοντέλο είναι η ύπαρξη του στρώματος, ως απαραίτητο κομμάτι της ξαπλώστρας, μία τάση που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να επικρατεί σε μεγάλο βαθμό, αντί του κλασσικού υφάσματος PVC. 

NAVE (2020)

Ένα από τα νεότερα μοντέλα ξαπλώστρας της εταιρείας ΒΙΟΤΖΑ, είναι πλέον η VENICE. Χαρακτηριστικό της είναι το σχετικά χαμηλό ύψος της και η ύπαρξη ψηλότερου μαξιλαριού ως κάθισμα, μία από τις μεγαλύτερες τάσεις της περιόδου που διανύουμε.

Το νεότερο σχέδιο του 2022 είναι αυτό της ξαπλώστρας παραλίας ΗΡΑ, ένα ακόμη προϊόν που έρχεται για να βελτιώσει την εικόνα των απλών ξαπλωστρών ανοδίωσης που συναντάμε σε κάθε παραλία, με κάτι νέο αλλά και σε προσιτή τιμή.

Μέσα από την παραπάνω ιστορική αναδρομή που έγινε στα σχέδια των ξαπλωστρών παραλίας, φαίνεται η τεράστια εμπειρία αλλά και ιστορία της εταιρείας ΒΙΟΤΖΑ, στον κλάδο αυτό. Επίσης είναι φανερό ότι με την πάροδο των ετών και τις αλλαγές στις τάσεις και στην μόδα, η ΒΙΟΤΖΑ πάντα πρωτοπορεί και εισάγει στην αγορά όλο και πιο σύγχρονες ξαπλώστρες παραλίας.

Μέσα από συνεχείς βελτιώσεις, τα μοντέλα πλέον είναι περισσότερο minimal και οι χρωματικοί συνδυασμοί παίζουν κυρίως με την μονοχρωμία. Οι ηλεκτροστατικές βαφές είναι πλέον ματ, με σαγρέ υφή για περισσότερη ανθεκτικότητα, ενώ το πανί PVC 4X4 επικράτησε σε όλες τις elegant ξαπλώστρες της εταιρείας. Το ξύλο πολλές φορές συνοδεύει το αλουμίνιο σε μικρά στοιχεία όπως τα μπράτσα κάποιων από τα μοντέλα. Επίσης, όπως ήδη αναφέρθηκε, τα στρώματα και τα μεγάλα μαξιλάρια έχουν την τιμητική τους. Τέλος το κλασσικό υλικό της ανοδίωσης, με την τεράστια αντοχή του στις καιρικές συνθήκες,  παραμένει διαχρονικό και συνεχώς εμφανίζεται σε νέα σχέδια και παραλλαγές.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *